Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Δίαιτα: Το μέλι: Στη δίαιτα




Σαν καθημερινό τονωτικό και τροφικό συμπλή­ρωμα το μέλι θα αφομοιωθεί πιο γρήγορα στο αίμα αν πίνεται με ένα ποτήρι ζεστό νερό.
Για το σκοπό αυτό πρέπει να λαμβάνεται σε τρεις καθημερινές δόσεις, δυο ώρες πριν ή μετά το γεύμα - δηλαδή, δυο κουτα­λιές της σούπας μέλι διαλυμένες σε ένα ποτήρι ζεστό νερό κάθε πρωί και το ίδιο κάθε μεσημέρι και κάθε βράδυ.
Αυτή είναι μια πλήρης και επαρκής δόση, και δε θα ήταν σκόπιμο να την αυξήσετε, γιατί το σώμα θα αποθηκεύσει πολλούς υδατάνθρακες.

Αλλά αν και το μέλι έχει πολύχρονη και διαδομένη φήμη στη θεραπεία των κρυολογημάτων και του βήχα, ωστόσο οι εφαρμογές του είναι πολύ περισσότερες.
Ο κατάλογος των ασθενειών και των καταστάσεων στις οποίες μπορεί να βοηθήσει το μέλι, είναι καταπλη­κτικά μακρύς.
Για παράδειγμα, μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα συκωτιού, καθώς επίσης και στην αναι­μία, την αρθρίτιδα, τους ρευματισμούς, τα έλκη, τις διαταραχές των νεφρών, τις ασθένειες οφθαλμών, την αδυναμία της καρδιάς και σε πολλές άλλες περι­πτώσεις.
Πάντα θα βρεί κανείς κάποιον που να ισχυρί­ζεται ότι το μέλι τον βοήθησε σε κάτι.
Τον 4ο π.Χ.
αιώνα ο Ιπποκράτης βρήκε ότι: «Δημιουργεί θερμό­τητα, καθαρίζει τις πληγές και τα έλκη, μαλακώνει τις σκληρές πληγές των χειλιών, θεραπεύει τις φλύκται­νες και τις ανοιχτές πληγές».

Το μέλι ενώ χαρίζει ενέργεια, δρα και σαν ηρεμι­στικό και έτσι βοηθάει τα άτομα που νιώθουν υπερ­διέγερση ή νευρικότητα, καθώς και εκείνα που δυσ­κολεύονται να κοιμηθούν.
Για τα νεύρα μπορεί να το παίρνει κανείς τρεις φορές τη μέρα σαν τονωτικό, αλλά για την αϋπνία λίγο μέλι σε ένα ζεστό ρόφημα πριν πέσει κανείς να κοιμηθεί, βοηθάει τον εγκέφαλο να χαλαρώσει και να ετοιμαστεί για ύπνο.

Η εξωτερική χρήση του μελιού έχει ήδη αναφερθεί σε σχέση με πληγές και καψίματα, αλλά ένα μίγμα μελιού μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και στις χιο-νίστρες με πολύ καλά αποτελέσματα.
Φτιάχνετε μια κολλώδη πάστα από μέλι, αλεύρι, γλυκερίνη και ασπράδι αυγού και τη βάζετε στις χιονίστρες.
Αν και μοιάζει με ένα αηδιαστικό παρασκεύασμα, όμως οι θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού επενεργούν και ανακουφίζουν γρήγορα από τις οδυνηρές χιονίστρες.
Στην περίπτωση καψίματος, μια αλοιφή από μέλι τρα­βάει τη θερμότητα και τον πόνο και εμποδίζει το δέρμα να κάνει φουσκάλες.

Ύστερα απ' όλα αυτά, και αν σχεδιάζετε να παίρ­νετε το μέλι σαν ένα γενικό τονωτικό και δυναμωτικό, είναι σημαντικό να επιμείνετε στη συνήθεια της κα­θημερινής λήψης.
Κανένας δεν ισχυρίζεται ότι το μέλι, ή οποιαδήποτε συμπληρωματική τροφή, μπορεί να κάνει θαύματα μέσα σε μια νύχτα, ή με μια δόση.
Αν και το σάκχαρο που περιέχει θα χαρίσει αμέσως ενέργεια, όμως το γενικό καλό στον οργανισμό δε θα γίνει φανερό αμέσως.
Χρειάζεται ένα χρονικό διά­στημα και φυσικά, αν η υπόλοιπη δίαιτα σας αποτελεί­ται από φτωχές σε ποιότητα επεξεργασμένες τροφές, τότε το μέλι δε θα μπορέσει να αντισταθμίσει τα απο­τελέσματα τους.
Μια ισορροπημένη δίαιτα, όπως περιγράφηκε στην εισαγωγή, είναι απαραίτητη, αλλά τα συμπληρώματα των τροφών γεμίζουν τα οποιαδή­ποτε κενά που μπορεί να υπάρχουν στη διατροφή, τόσο γι' αυτούς που νιώθουν καλά και θέλουν να νιώ­σουν καλύτερα, όσο και για κείνους που νομίζουν ότι μπορεί να βοηθηθούν σε κάποιο συγκεκριμένο πρό­βλημα ή διαταραχή.

Διαβάστε περισσότερα:http://diaita-express.com/diaita.php?id=18

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου