Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

ΕΚΘΕΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΙ ΔΑΣΟΥΣ ΘΑΣΟΥ 2012....



ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ : ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΛΙΟΝΤΖΗ
ΤΗΛ. : 6972299035

HMF 5-(HydroxyMethyl)Furfural. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους χημικούς προσδιορισμούς που γίνονται σε δείγματα μελιού. Η παρουσία του καταδεικνύει προσθήκη ζάχαρης στο μέλι είτε κακή αποθήκευση χωρίς προστασία σε ακατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υπερβολική η παρατεταμένη θέρμανση του μελιού. Το όριο που θεσπίζει η κοινοτική νομοθεσία (Οδηγία 2001/110/ΕΚ τουΕυρωπαϊκού Συμβουλίου)  για το HMF είναι τα 40mg ανά 1 Kg μελιού.
Η HMF (υδροξυλο-μεθυλο-φουρφουράλη) είναι μία αλδεΰδη που προέρχεται από τη διάσπαση της φρουκτόζης που πραγματοποιείται σε όξινο περιβάλλον. Επειδή αυτή η διάσπαση γίνεται κατά τη διάρκεια της παλαίωσης και της θέρμανσης, η ποσότητα της HMF που περιέχεται σε ένα μέλι αποτελεί ποιοτικό κριτήριο. Η HMF βρίσκεται στα φρέσκα μέλια σε πολύ μικρές ποσότητες και η αύξησή της εξαρτάται από παράγοντες όπως η οξύτητα, η
θερμότητα και η προσθήκη εξωγενών σακχάρων. Νομοθετικά μέλι που περιέχει HMF σε ποσότητα μεγαλύτερη από 40mg/kg έχει πιθανώς υπερθερμανθεί και μπορεί να διακινηθεί μόνο ως «βιομηχανικό» ή «μέλι για ζαχαροπλαστική χρήση».
ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΒΡΕΘΗΚΕ < 1

ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ...ΚΑΘΟΛΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ....!!!!!


ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑ : Η ηλεκτρική αγωγιμότητα δείχνει το βαθμό ευκολίας της διέλευσης του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από ένα υλικό. Στην περίπτωση του μελιού, η ηλεκτρική αγωγιμότητα χρησιμοποιείται για τη διάκριση των ανθόμελων από τα μέλια μελιτώματος. Στα ανθόμελα η τιμή της ηλεκτρικής αγωγιμότητας είναι μικρότερη από 0,8mS/cm ενώ στα μέλια μελιτώματος, στο μέλι καστανιάς και στα μίγματά τους είναι μεγαλύτερη από  0,8mS/cm. Μέλια με αγωγιμότητα μικρότερη από 0,2mS/cmθεωρούνται ύποπτα νοθείας.

ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΒΡΕΘΗΚΕ 1376 μς/cm

ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕΛΙ ΜΕΛΙΤΩΜΑΤΩΝ ΜΕ ΣΚΟΥΡΟ ΧΡΩΜΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΧΥΜΟ ΤΟΥ ΠΕΥΚΟΥ , ΤΗΣ ΕΛΑΤΗΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΦΥΤΩΝ.
ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ.
ΤΑ ΣΚΟΤΕΙΝΟΧΡΩΜΑ ΜΕΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ (ΚΑΛΙΟ,ΜΑΓΝΗΣΙΟ,ΦΩΣΦΟΡΟ,ΣΙΔΗΡΟ, ΝΑΤΡΙΟ Κ.Λ.Π.) ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΕΧΟΥΝ ΥΨΗΛΗ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ.
ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΟΧΡΩΜΑ ΕΧΟΥΝ ΩΡΑΙΟ ΑΡΩΜΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ.


ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ : Από τα ένζυμα που περιέχει το μέλι ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη διαστάση. Η διαστάση ή αλλιώς αμυλάση προέρχεται από το φυτό, τη γύρη και από την ίδια τη μέλισσα. Επειδή η διαστάση, όπως όλα τα ένζυμα, μειώνεται ή καταστρέφεται από τη θέρμανση, χρησιμοποιείται ως κριτήριο ποιότητας. Συγκεκριμένα, η ποσότητα της διαστάσης ενός μελιού, με εξαίρεση τα βιομηχανικά, πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 8DN (κατά κλίμακα Schade). Από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται επίσης τα μέλια από εσπεριδοειδή, που έχουν φυσικά χαμηλή περιεκτικότητα σε ένζυμα, για τα οποία το ελάχιστο όριο είναι 3DN, εφόσον η περιεκτικότητα τους σε HMF δε ξεπερνά τα 15mg/kg.


ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΜΕΤΡΗΣΗ ΒΡΕΘΗΚΕ 56,50 DN

ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΜΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ.
ΠΛΟΥΣΙΟ ΣΕ ΕΝΖΥΜΑ ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΚΑΤΑ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΥ.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ 
http://www.arkadiko-meli.gr/default.asp?contentID=527
http://www.bee2bee.gr/index.php?SCREEN=show_content&cid=28&id=37

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου